
City Council Policy 

On 

Conduct of Public Meetings by Electronic Means 

1. Scope and Application.    This policy applies to all public meetings conducted by the City

Council and the boards and commissions established by City Council, except where

specifically provided by law. Application of this policy to the Morgantown Land Reuse and

Preservation Agency is limited by state law requirements that members must be present in-

person to vote.

2. Purpose.    This policy describes the circumstances under which public meetings may be

conducted with electronic participation by members of a public body, by members of the

public, or both, as well as the methods by which the electronic participation may occur.

3. Authority.   This policy is adopted in accordance with the West Virginia Open

Governmental Proceedings Act, codified at W. Va. §§ 6-9A-1 et seq., as it may be amended,

and guidance published by the West Virginia Ethics Commission regarding holding public

meetings telephonically or by audio or visual streaming methods, which is available as of the

date of adoption of this policy at the following

weblink:  https://ethics.wv.gov/Pages/default.aspx (last visited March 19, 2020).  The policy

also relies on Ethics Commission Advisory Opinions 1999-08 and 2010-02.

4. Open to Public.    Except as otherwise provided by law, all meetings of a public body shall

be open to the public and conducted in a manner that provides the public the opportunity to

hear and participate in the proceedings. Participation in meetings is subject to the meeting rules

of the public body.  This policy does not require a public body to hold a public portion of the

meeting or otherwise allow public comment at a public meeting.

5. Electronic Participation by Members.    The members of a public body may participate by

electronic means at any regular, special, or emergency meeting in accordance with this policy.

6. Availability of electronic participation methods.  A member may only participate in a

public meeting by electronic means when there are resources available to permit the electronic

participation and ensure that the public can observe the electronic participation and that all

members participating electronically and in person can hear and participate in the

proceedings.  The available resources will commonly consist of a telephone conference

number or videoconferencing service.  The agency considering public participation must

request assistance from City administration in advance to procure available services, and this

policy shall not obligate funding of additional equipment or services to allow electronic

participation.

7. Public Access. When a public body is conducting a meeting telephonically or via

videoconference, the body may allow the public to attend by providing them a call-in number,



a web link, or access to a public meeting room where attendees may hear the telephonic or 

video meeting.  All public meetings must provide the public with a method to hear the conduct 

of the public meeting and identify the persons speaking.  If video of the meeting or participants 

is available to the public body, it must also be made available to the public.   

8. Public In-Person Attendance Not Required.   The public body is not required to allow the

public to attend a meeting in-person if in-person attendance poses a public health risk as

determined by the federal, state or local government. The determination that in-person

attendance will not be permitted must be made by a majority of the public body and indicated

on the posted notice of the public meeting, along with the means by which the public may

access the public meeting.  The determination that in-person attendance will not be permitted

is a logistical matter that a public body can decide outside of a public meeting.

9. Public Comment. Members of the public may comment on items on the meeting agenda or

on matters within the purview of the public body, if the public meeting includes a public

comment portion or public hearing.  The time allotted for the public comment period as well

as time allotted for individual comments may be limited by the public body and noted on the

meeting agenda.  Members of the public that would like to provide comments during the

meeting may do so telephonically or by submitting written comments electronically. The

public body shall provide the public the necessary electronic or call-in information needed to

make comments.

10. Voting.  When a meeting is conducted without permitting in-person public access, voting

shall be conducted by roll call so that each member of the public body can be identified and

the vote of the member can be observed and recorded, except that a matter upon which the

public body may take action by consensus need not be the subject of a roll call vote.

11. Deliberation.  When conducting a meeting without in-person attendance, members of the

public body should identify themselves prior to speaking so that members of the public are

aware of the member who is speaking.  Recognition of a member by the chair of the meeting

serves the purpose of identifying the member who will speak.
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